Een bedrijfsmodel dat productie, innovatie, rendabiliteit en exportgroei vooropstelt vergt heel wat van mens en machine. ICT vindt hier een uitgelezen ondersteunende plaats. “Onze productie- en onderzoektechnologieën moderniseren wij voortdurend. De ICT-afdeling blijft niet langs de zijlijn staan,” stelt Wim Dirckx, IT verantwoordelijke, Polypreen.
Bedding en polyetherschuimen voor West-Europa
Polypreen België – eigendom van de Belgische holding Mecaseat – produceert enerzijds comfortschuim dat als halffabricaat geleverd wordt voor diverse toepassingen. Anderzijds verwerkt de onderneming zowel polyether als latex en verenkernen tot volledig afgewerkte matrassen.
Het comfortschuim is bestemd voor producenten en assemblagebedrijven uit de matrassenen meubelindustrie, verder ook voor de automobiel- en tuinmeubelensectoren. Het gamma volledig afgewerkte matrassen vindt afzet bij winkelpunten in België en Nederland, en bij distributiecentra of groothandelaren in Duitsland en Frankrijk. Daarnaast creëert Polypreen ook private labels voor deze doelgroepen.
Polypreen België telt 135 medewerkers, aangevuld met een 10-koppige ploeg in Nederland. De vestiging te Lommel huisvest de centrale administratie en twee moderne productie-eenheden.
“Polypreen België weet zich goed te positioneren op de markt dankzij het zeer brede aanbod en de perfecte afstemming op de wensen van het cliënteel. De marktvraag stimuleert studie en onderzoek. Zonder een performant en centraal beheerd informaticaplatform is er geen beginnen aan,”
zegt Wim Dirckx.
ICT-afdeling in de branding
“Onze IT-afdeling vervult klassieke taken die evenwel bedrijfskritisch zijn. Het gaat hoofdzakelijk om bedrijfsbeheer met een ERP-pakket en databasebeheer. De infrastructuur houdt de juiste balans tussen kostenbeheersing en continuïteit.”
Uitdagingen voor de IT-afdeling zijn de operationele zaken op de korte termijn. Tegelijkertijd moet de informatica gelijke tred houden met de bedrijfsgroei en de noden inzake capaciteit, opslag en continuïteit.
Polypreen heeft geopteerd voor een end-to-end architectuur van HP.
“Onze HP servers blijken uiterst robuust. De IT-infrastructuur is gecentraliseerd, geconsolideerd en gestroomlijnd – applicaties, servers, opslag en recovery. Wij menen een goede ROI (Return on Investment) te realiseren met deze opstelling,”
bevestigt Wim Dirckx.
Geconsolideerde databasebeheer en back-ups
Databasebeheer bij Polypreen behoort tot de hoofdtaken van de IT-afdeling.
De krachtige SQL-database applicatie van 100GB en de ontwikkelomgeving van 100GB zijn cruciaal voor de ondersteuning van het Dynamics ERP-pakket voor bedrijfsbeheer. Die wordt ingezet voor orderingave, facturatie en het beheer van een massa aan productiegegevens.
”Bij de implementering van de nieuwe ERP-applicatie is meteen gezocht naar een betrouwbare serviceprovider. Na marktvergelijking kwam BNS als beste en meest voordelige keuze naar voor.”
“Voor een vergelijkbare kwaliteit van de prestaties is het prijsvoordeel doorslaggevend geweest. BNS stelde ook een coherente totaalaanpak voor die voor Polypreen de meest geschikte was. In tegenstelling tot concurrenten heeft BNS onmiddellijk ingeschat hoe de ICT-infrastructuur bij Polypreen een optimaal rendement kan bereiken.”
Op de installatie van een nieuwe draadloos netwerk en vijf nieuwe HP ProLiant DL380 servers -’s werelds bestverkopende server- volgde de uitrol van een dataopslagsysteem voor documenten met reeds voldoende capaciteit voor databasemanagement. Nadien is een compleet datacenter uitgebouwd met verdere capaciteitsuitbreidingen tot 1TB.
De Belgische bedrijfseenheden tellen een zestigtal gebruikers die toegang hebben tot de servers en de database. De dochteronderneming in Nederland werkt via Citrix rechtstreeks op de servers in België.
Databasemanagement impliceert nauwgezette opslag- en back-upprocedures op tapes. Bij Polypreen zijn het HP-oplossingen geïnstalleerd door BNS.
“BNS is vertrouwd met onze onderneming en onze werkwijze. Dat scheelt heel wat in de ondersteuning en de verdere uitbreiding van de infrastructuur. In de nabije toekomst voorzien wij de migratie naar blade servers en een gedeeltelijke virtualisering.”
Conclusie
Wim Dirckx besluit:
“Het HP datacenter garandeert de optimale levering van fundamentele ICT-diensten bij Polypreen. De infrastructuur vergt amper onderhoud. BNS reikte een betrouwbare architectuur aan en zorgde vervolgens voor een vlekkeloze implementering en een fantastische ondersteuning met snelle responstijden. Dankzij de seminaries van BNS blijven we uitstekend ingelicht over huidige en verdere ICT-ontwikkelingen.”